MY FRIENDS......

11 August 2011

MAKAN2... YUMM..YUMM...

 Mcm mn dengan pose  korang? b'jln dgn lancar k?? puasa biar cukup ye, jgn nak ponteng2. pompuan takpe, dia ada sebab untung ponteng, tapi yang pompuan lak jangan nak sengaja ponteng tanpa sebab ye....hahaha....
ok la, kali ni aku nak kongsikan makanan yang terkenal di Kelantan, dan makanan yang susah untuk didapati ..

inilah makanan tradisi kelantan.. NASI KERABU.. sedap dan berbau wangi, mungkin kerana campuran ulam-ulam.. Umi aku cakap, nasi kerabu dulu-dulu, menggunakan 100 jenis ulam-ulaman, tapi sekarang susah nak dapat sampai 100 jenis ulam, mungkin keadaan faktor sekeliling yang dah berubah..

Ini pula nama NASI DAGANG... makan dengan kuah gulai ikan atau gulai ayam, bersama dengan acar timun dan sambal lada... hmm... sedapp....
Yang ini juga makanan tradisi kelantan, bernama LAKSAM... juga ada ulam-ulaman seperti timun, kacang panjang, daun serai kayu dan daun kesom yang dipotong halus, dimakan dengan kuah lemak ikan, dan sambal untuk rasa pedas.. Kuahnya dibuat dari ikan campur santan.. memang sedap..



yang ni pula dipanggil NASI TUPANG.. skng dah susah nak dapat nasi ni, orang tua2 je pandai masak, klau ada orang muda pandai masak, aku respek la.. pasar tani yang biasa aku pergi untuk dptkan nasi ni pun dah tak ada org yg m'jualnya.. sedap sgt2 nasi ni, first time aku try masa umur aku 18, umi yang beli, dia cakap susah dah nak jumpa org jual nasi ni.. mcm mn dorang buat nasi ni aku tak pasti. Kat dlmnya ada kuah udang dan sambal kelapa, kuahnya pedas sikit.. Kalau aku ada peluang tgk org buat nasi ni, aku akan kongsikan dengan korang nnt ye??


ok, yang ini pulak dinamakan KETUPAT SOTONG.. feveret aku juga ni, dalam sotong tu disumbatkan dengan pulut, boleh makan mcam tu terus.. Paling sedap kalau kuahnya pekat dan warna coklat, Time puasa, kat bazar2 ramadhan di kelantan, mesti ada jual ketupat sotong ni.. harga ketupat sotong ni biasanya ditentukan ikut saiz sotong.. kalau besar, mahal la, klau kecil, murah.. hehe.. Cuba la try nnt ye??


entry yang akan datang aku akan kenalkan kuih muih yang terkenal yang ada kat bazar2 ramadhan di kelantan. Kalau sudi menunggu, tunggu la ye??


KATA HATIKU : dah hampir 11 hari puasa, aku masih belum berkesempatan lagi ke kedai keluarga aku sendiri di bazar ramadhan.. huhu


6 comments:

Marina said...

selamat berpuasa!
salam perkenalan...marina bace kat sini

www.marinafazli.blogspot.com

aiman fanboy k-pop said...

berjela2 air liur dok keluar..heehee....aiman study kat perak....makan nasi kerabu nogori perak nih,bukan asew nasi kerabu asew..haahaa.....coz tak dew budu..haaahaa....aiman asal pantai timur sebenownya...lama tak makan ketupat sotong!!!arrrgghhh.....!!susah nak cari kat sini...

aiman fanboy k-pop said...

nasi tupang?aneh!tak pernah dengar!

Sarah Mohd Saleh said...

beshhhnyeeee tgk maknan tuh.terliur pulak

- LIANA ASIF - said...

marina : thanks sbb sudi snggah cini.. selamat berpuasa jg dari sy.. :-)


aiman : owh.. asal negeri mana?... meh dtg klantan, akak blnja mkn ketupat sotong.. hehe

- LIANA ASIF - said...

Aiman : ye, nasi tupang.. mula2 akak pun rs pelik je dgr nm nasi 2, tp bila da mkn, sedappp..


sarah mohd salleh : hehe.. mmg best, lebih2 lg time puasa mcm ni, lg la terliur.. :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...